Ndërlidhjet

Përpjekjet maqedonase për t'i tejkaluar problemet me votimin biometrik


Aparatet për regjistrimin e gjurmëve të gishtërinjve gjatë procesit të votimit për zgjedhjet lokale në Maqedoninë e Veriut.

Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve në Maqedoninë e Veriut ka angazhuar 400 persona staf teknik për të shmangur të gjitha problemet, të cilat u shfaqën gjatë votimit biometrik në raundin e parë zgjedhor më 17 tetor, përkatësisht për të evituar problemet të cilat kanë të bëjnë me pajisjet që u aplikuan për herë të parë e kanë të bëjnë me leximin e gjurmëve të gishtërinjve të votuesve.

Nga Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve thonë se edhe rezultati nga procesi i votimit nga 44 komunat që kanë shkuar në balotazh nga gjithsej 80 komuna, do të dihet shumë shpejt siç u kumtuan rezultatet e zgjedhjeve gjatë raundit të parë.

Procesi i zgjedhjeve lokale në Maqedoninë e Veriut gjatë raundit të parë më 17 tetor u përcoll me shumë probleme teknike rreth votimit biometrik, duke shkaktuar radhë të gjata para qendrave të votimit. Për shkak të ndërprerjes së votimit në disa qendra si rrjedhojë e problemeve me aparatet për regjistrimin e gishtërinjve të njohur si fingerprint, u vazhdua dhe koha e votimit nga 30 minuta deri në tre orë.

Kryetari i KSHZ-së, Aleksandar Dashtevski, për Radion Evropa e Lirë është shprehur i bindur se në raundin e dytë në të gjitha komunat në Maqedoninë e Veriut, të cilat kanë shkuar në balotazh, dinamika e votimit do të zhvillohet shpejt, pa ngecje dhe pa probleme pasi në të gjitha qendrat e votimit është caktuar një person me njohuri të Inxhinierisë Teknologjike me instruksione të qarta për të shmangur problemet teknike gjatë votimit biometrik.

“Rreth 90 për qind e problemeve me votimin biometrik kishin të bënin me mungesën e njohurive të anëtarëve të Komisioneve Zgjedhore për të përdorur aparatet për verifikimin e gjurmëve të gishtërinjve, para se qytetarët të marrin fletën e votimit. Prandaj në çdo qendër votimi tani kemi ekspert të Teknologjisë Informative për t’i evituar këto probleme”, ka thënë Dashtevski.

Besa Kadriu nga Fakulteti i Administratës Publike në kuadër të Universitetit të Evropës Juglindore në Tetovë, thotë për Radion Evropa e Lirë se edhe ngecjet, përkatësisht problemet më të vogla, hedhin hije në mbarëvajtjen e procesit të zgjedhjeve, andaj duhet eliminuar çdo problem sado i vogël për të mos u dhënë alibi strukturave të caktuara që të mbulojnë dështimin përmes problemeve teknike që ndërlidhen me votimin biometrik.

“Nuk mund të shlyhen të gjitha ato probleme më herët, pasi jetojmë në një shoqëri ku kemi parë se kanë ndodhur probleme të mëdha, të cilat kanë ndodhur gjatë proceseve zgjedhore për të manipuluar rezultatet. Unë dyshoj se në një etapë kaq të shkurtër gjithçka është zgjidhur për sa i përket pajisjeve për leximin e gjurmëve të gishtave, por shpresoj kjo të jetë një nismë e mbarë”, thotë Kadriu.

Votimi në Maqedoninë e Veriut përcillet me probleme teknike
Ju lutem prisni

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Nga ana tjetër, Vladimir Bozhinovski, nga Instituti për Kërkime Politike në Shkup, thotë se dalja më e ulët në raundin e parë të zgjedhjeve lokale krahasuar me zgjedhjet, të cilat u mbajtën para pesë vjetësh ka të bëjë dhe me problemet teknike që shkaktuan radhë para qendrave të votimit dhe një pjesë e tyre shkuan në shtëpi pa arritur të votojnë.

Bozhinovski thotë për radion Evropa e Lirë se funksionimi i rregullt pa probleme për regjistrimin e gjurmëve të gishtërinjve, mund të ndikojë dhe në rritjen e përqindjes së qytetarëve që të dalin për të votuar.

“Kishim shumë njerëz, të cilët ishin të detyruar të presin në radhë për të votuar, një pjesë e të cilëve u deinkurajuan për të pritur dhe shkuan në shtëpi pa hedhur votën në kuti. Nëse nuk ka probleme me votimin biometrik, mund të kemi mbase numër të konsiderueshëm që do të dalë të votojë”, thekson Bozhinovski.

Edhe në raportin e OSBE ODIHR-it ishte apostrofuar si problematike mungesa e hapësirës kohore për të testuar cilësinë e aparateve për regjistrimin e shenjave të gishtërinjve, si dhe trajnimin e stafit të përfshirë si komisioner në qendrat e votimit.

Probleme u paraqitën dhe në mbledhjen e rezultatit zgjedhor, përkatësisht sublimimim (mbledhjen) e rezultateve të atyre që kanë votuar me fingerprint dhe atyre që kanë votuar vetëm me kartë identiteti, duke vendos shenjat e gishtërinjve në një listë të veçantë.

Problemet e kësaj natyre kryetari i Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve thotë se janë tejkaluar dhe se rezultatet nga balotazhi i së dielës, do të bëhen publike në një afat rekord.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG