Ndërlidhjet

Maqedoni: Tensione mes partive në pushtet


Kuvendi i Maqedonisë

Vendimi i fundit i Qeverisë që nxënësit shqiptarë të mësojnë maqedonishten nga klasa e parë, si dhe letra e deputetit Fazli Veliu, dërguar kryeministrit Nikolla Gruevski, të cilin e akuzon për politikë krejtësisht antishqiptare, kanë tensionuar dukshëm raportet mes partnerëve qeveritarë në Maqedoni - vlerësojnë analistët politikë.Janë përkeqësuar në shkallën më të lartë të mundshme raportet mes partnerëve të koalicionit qeveritar VMRO DPMNE – BDI, vlerësojnë analistët politikë, duke fajësuar për këtë kryesisht politikën destruktive, siç thonë, të kryeministrit Nikolla Gruevski, i cili, sipas tyre, për interesa partiake po tensionon edhe raportet ndëretnike në Maqedoni.

“Qeveritë janë për të zgjidhur problemet dhe jo për t’i krijuar ato. Për fat të keq, kryeministri ynë, për interesa jashtë moralit, krijon probleme”, shprehet analisti politik, Mersel Bilalli.

Vendimi i fundit për nxënësit shqiptarë që të mësojnë maqedonishten nga klasa e parë, pastaj polemikat rreth zgjidhjes ose jo të statusit të ish-pjesëtarëve të UÇK-së, ndjekja dhe arrestimet e ish-luftëtarëve shqiptarë nga viti 2001, si dhe debatet rreth ndërtimit të objekteve fetare në sheshin e Shkupit, janë vetëm disa nga mosmarrëveshjet e shumta, që ekzistojnë mes BDI-së së Ali Ahmetit dhe VMRO-DPMNE-së së kryeministrit Gruevski.

“Për fat të keq, ne ndeshemi me një politikë, e cila permanent prodhon për interesa konjukturale dhe politikë ditore, urrejtje, kontradikta, mosmarrëveshje fetare-etnike e kështu me radhë. Gjithsesi jam për atë që definitivisht kryeministri t’u kundërshtohet politikave të tij destruktive në marrëdhëniet ndëretnike, ndërfetare e kështu me radhë”, thotë Bilalli.

Ndërkohë, profesori universitar, Jeton Shasivari, thotë se një situatë e këtillë pritej për shkak të politikës poluliste, që udhëhiqet nga kryeministri Gruevski, por edhe zbehjes së politikës së BDI-së në Qeveri.

“Mendoj se hapësira e veprimit të BDI-së, dita-ditës, po ngushtohet si pasojë e disa vendimeve të njëpasnjëshme, që në thelb janë vendime diskriminuese për shqiptarët. Andaj, mendoj se kjo parti duhet, sa më shpejt, të rishikojë pozicionin e saj në këtë qeveri”, deklaron Shasivari.

Por, nga ana tjetër, Marija Ristevska, nga Instituti për Hulumtimin dhe Krijimin e Politikave, thotë se mospajtimet brenda koalicionit qeveritar, janë rezultat i mosekzistimit të koalicioneve parazgjedhore.

“Për fat të keq, ne ende nuk kemi koalicione parazgjedhore. Vetë partitë politike marrin pjesë në zgjedhje me programet e tyre partiake dhe pasi të fitojnë mbështetjen e elektoratit, tentojnë që të gjejnë pika të përbashkëta, qëndrime të përbashkëta. Kjo, për fat të keq, nuk ndihmon në arritjen e konsensusit për të gjitha çështjet, për të cilat ka dallime mes tyre”, shprehet Ristevska.

Përkundër vlerësimeve të analistëve, dy partitë politike në Qeveri kanë mohuar të ketë përçarje brenda koalicionit, por veprimet e fundit të tyre, si letra e deputetit Fazli Veliu dërguar kryeministrit Nikolla Gruevski, si dhe mosvotimi madje edhe i ligjeve apo projekteve që propozon njëra apo partia tjetër, flasin krejt të kundërtën.
XS
SM
MD
LG