Ndërlidhjet

Time: "Dhimbjet në rritje të Kosovës"


"Time"

Shteti më i ri në botë mund ta ketë flamurin e vet, himnin kombëtar dhe pasaportat, por optimizmi është duke rënë, dy vjet që kur Kosova shpalli pavarësinë nga Serbia.

Deri më tash, Kosova është njohur vetëm nga një e treta a vendeve anëtare të Kombeve të Bashkuara, për shkak të shqetësimeve mbi ligjshmërinë e ndarjes nga Serbia, në kohën kur negociatat e mbështetura nga OKB-ja mbi statusin final, vazhdonin ende.

Kosovarët kanë nevojë për viza për të udhëtuar kudo në botë, përveç në katër shtete; madje, edhe afganët e somalezët kanë më shumë liri lëvizjeje. Dhe, përkundër dashurisë që ky vend ndjen për Perëndimin, investimet nga Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian kanë qenë të pakta.

Mbi të gjitha, ka ende telashe përpara. Në muajt e ardhshëm, ky vend i vogël do të mund të bëhej një test për Bashkimin Evropian, në kohën kur Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë jep mendimin mbi ligjshmërinë e deklaratës së pavarësisë.

Statusi i Kosovës nuk ka gjasë të ndryshojë, pavarësisht nga verdikti, i cili nuk do të ketë detyrime ligjore dhe nuk do të kërkojë nga vendet që e kanë njohur Kosovën, ta kthejnë prapa vendimin e tyre.

Por, një vendim kundër Kosovës do të mund t’i ndihmonte Serbisë në përpjekjet e saj për të rivendosur kontrollin mbi këtë shtet. Një grup vendesh perëndimore që kanë negociuar fundin e luftës – Britania, Franca, Gjermania, Italia dhe Shtetet e Bashkuara – shqetësohen nga rikthimi i jostabilitetit në Ballkan dhe së fundi ia kanë tërhequr vërejtjen Serbisë që të përmbahet nga çfarëdo “veprimi avanturier”.

Që Kosova të mund t’ia dëshmojë Evropës se meriton mbështetjen e vazhdueshme politike, ajo duhet që seriozisht të merret me një sërë problemesh: korrupsionin endemik, sundimin e dobët të ligjit, krimin e organizuar, kontrabandimin e drogave dhe naftës, pavarësinë dhe lista vazhdon.

Megjithatë, ka disa shenja se gjërat po ndryshojnë. Hasan Preteni, drejtor i Agjencisë Kundër Korrupsionit, thotë se zyra e tij ka dërguar 168 raste në prokurori në tri vjetët e kaluar, por një numër i vogël prej tyre ka rezultuar me dënime.

Tani, megjithatë, misioni ndërkombëtar për sundimin e ligjit duket se po thyen akullin, duke rikujtuar bastisjet që EULEX-i ka bërë në Ministrinë e Transportit dhe Telekomunikacionit, të udhëheqëur nga Fatmir Limaj.

Sidoqoftë, ekziston një ndjenjë normalizimi në rrugët e Prishtinës këto ditë. Të rinj që shoqërohen nëpër kafiteritë e panumërta të këtij qyteti, nëpër rrugët e mbushura përplot me modën e fundit italiane e syze dielli dhe duke kënduar këngë shqiptare nëpër lokale të ndryshme.

Dhe, megjithëqë Kosova ende nuk e ka kodin e vet ndërkombëtar dhe domain adresën në Internet, kosovarët janë të varur nga celularët e tyre dhe laptopët.

Për ta përçuar këtë pamje në botë, qeveria ka angazhuar kompaninë “Saatchi and Saatchi” për të krijuar një imazh të ri për Kosovën, qytetarët e së cilës shpresojnë se Evropa do të fillojë ta kuptojë këtë mesazh. (a.v.)
XS
SM
MD
LG