Ndërlidhjet

Përkujtim për viktimat
Sot, më 27 janar, në mbarë botën shënohet Dita e Përkujtimit të Holokaustit.

Në këtë ditë, kur trupat sovjetike e çliruan kampin e vdekjes të Nazistëve gjermanë, në Aushvic – Birkenau të Polonisë, në vitin 1945.

Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara, në vitin 2005, këtë ditë e ka shpallur Ditë Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit.

Me rezolutën e OKB-së, poashtu, hidhet poshtë çdo formë e mohimit të Holokaustit si ngjarje historike, kërkohet nga shtetet që të zhvillojnë programe arsimore për këshillimin e gjeneratave të ardhshme lidhur me tmerret e gjenocidit, dhe bëhet ftesë për mbrojtjen aktive të lokacioneve të Holokaustit.

Këtë vit temë e përkujtimit është “Fëmijët dhe Holokausti”.

Vlerësohet se afro 1.5 milionë hebrenj evropianë janë vrarë në Holokaust, së bashku me 4.5 milionë hebrenj të tjerë, përfshirë meshkuj dhe gra. (f.b.)

Lexoni edhe këta artikuj:
“Besa” shqiptare shpëtoi hebrenjtë
Hebrenjtë e mbrojtur me Besë
XS
SM
MD
LG