Ndërlidhjet

Economist: Përdorimi i fesë: Komfor, gëzim dhe mosmarrëveshje


<em><strong>" Economist"</strong></em><br /> <br /> <br /> &Euml;sht&euml; e v&euml;shtir&euml; t&euml; paramendohet q&euml; Alejn de Boton dhe Roxher Skorton t&euml; b&euml;hen miq, n&euml;se do t&euml; njoftoheshin rast&euml;sisht n&euml; nj&euml; ndenj&euml;.<br /> <br /> Menj&euml;her&euml; t&euml; dy filozof&euml;t do t&euml; fillonin t&euml; flisnin p&euml;r Zotin. P&euml;r zotin Boton, ka di&ccedil;ka shum&euml; t&euml; demantueshme p&euml;r besimin fetar, nd&euml;rsa p&euml;r zotin Skorton, ka di&ccedil;ka shum&euml; tragjike rreth ateizmit.<br /> <br /> <br /> <strong>&ldquo;Feja p&euml;r ateist&euml;t&rdquo; nga Alejn de Boton</strong><br /> <br /> Boton ka publikuar libra t&euml; bestseller&euml; n&euml; gam&euml; t&euml; gjer&euml; t&euml; subjekteve. Ai &euml;sht&euml; nj&euml; &ldquo;agregat&rdquo; i ideve m&euml; par&euml; se sa nj&euml; mendues origjinal, por aft&euml;sia e tij &euml;sht&euml; t&euml; shkruaj&euml; thjesht p&euml;r ide komplekse, dhe ua jep lexuesve t&euml; tij ndjenj&euml;n q&euml; jan&euml; duke lexuar di&ccedil;ka shum&euml; t&euml; thell&euml;, me pak mund.<br /> <br /> Parimi i librit t&euml; tij t&euml; ri &ldquo;Feja p&euml;r ateist&euml;t&rdquo;, q&euml; k&euml;rkon t&euml; gjegj&euml; nj&euml; kufi n&euml; mes t&euml; fundamentalist&euml;ve fetar&euml; dhe fundamentalist&euml;ve ateist&euml;, &euml;sht&euml; q&euml; ka shum&euml; m&euml; shum&euml; vlera n&euml; fe q&euml; t&rsquo;i lihet vet&euml;m fetarit.<br /> <br /> Duhet t&euml; jet&euml; e mundur q&euml; t&euml; balancohet &ldquo;nj&euml; refuzim i besimit fetar me nd&euml;rrimin selektiv t&euml; ritualeve fetare&rdquo;, thot&euml; ai.<br /> <br /> N&euml; praktik&euml;, kjo n&euml;nkupton zbrazjen nga ritualet e k&euml;tilla dhe p&euml;rdorimi i tyre p&euml;r q&euml;llime laike.<br /> <br /> Edhe pse zoti Boton &euml;sht&euml; nj&euml; njeri i men&ccedil;ur, ai shpesh e zgjeron nj&euml; ide t&euml; mir&euml;, sip&euml;r limitit t&euml; saj.<br /> <br /> Fet&euml; jan&euml; &ldquo;edukimet m&euml; t&euml; suksesshme dhe l&euml;vizjet m&euml; intelektuale q&euml; planeti jon&euml; i ka eksperiencuar deri tash&rdquo;, konstaton ai, sepse ata i tregojn&euml; njer&euml;zve &ccedil;ka duhet t&euml; mendojn&euml;.<br /> <br /> Ai thot&euml; q&euml; profesor&euml; universitar&euml; duhet t&rsquo;i kopjojn&euml; rrengjet dhe pajisjet m&euml;simore t&euml; nj&euml; predikuesi Pentakostal.<br /> <br /> Nj&euml; analiz&euml; e imazheve fetare e &ccedil;on at&euml; t&euml; rekomandoj&euml; reklamimin e &ldquo;k&euml;rkimit t&euml; faljes&rdquo; n&euml;p&euml;r billbord&euml;.&nbsp;<br /> <br /> Periudha t&euml; shkurta ditore t&euml; meditimit, thot&euml; ai, do t&euml; na ofrojn&euml; &ldquo;t&rsquo;i zgjidhim gj&euml;rat me vetveten&rdquo;.<br /> <br /> <br /> <strong>&ldquo;Fytyra e Zotit&rdquo; nga Roxher Skorton</strong><br /> <br /> <br /> Sikur t&euml; jet&euml; i shkruar si p&euml;rgjigje e drejtp&euml;rdrejt, libri i zotit Skorton &ldquo;Fytyra e Zotit&rdquo;, v&euml;shtir&euml; q&euml; mund t&euml; ket&euml; reputacion m&euml; t&euml; lart&euml; se projekti i zotit Boton.<br /> <br /> Si profesor i filozofis&euml;, novelist dhe kompozitor, zoti Skroton njihet si nj&euml; figur&euml; kotraversale.<br /> <br /> Ateist&euml;t nuk i kuptojn&euml; sakrificat dhe aktet e adhurimit, thot&euml; ai. T&euml; shenjt&euml; dhe t&euml; jasht&euml; zakonsh&euml;m jan&euml; &ldquo;pranit&euml; reale&rdquo;, q&euml; i lidhin s&euml; bashku komunitetet.<br /> <br /> Emocionet tona t&euml; thella nuk jan&euml; thjesht &ldquo;p&euml;rshtatje&rdquo;. Kuptimi i v&euml;rtet&euml; i ekzistenc&euml;s &euml;sht&euml; i vendosur n&euml; marr&euml;dh&euml;niet&nbsp; mes njer&euml;zve, tok&euml;n dhe Per&euml;ndin&euml;, thot&euml; ai.<br /> <br /> Zoti Skorton thjesht pohon se ekzistenca e Pe&euml;ndis&euml; mund t&euml; konsiderohet si nj&euml; defekt, dhe proza e tij &euml;sht&euml; e dendur, dhe shpesh e v&euml;shtir&euml; t&euml; lexohet. Por, t&euml; pakt&euml;n, ai &euml;sht&euml; serioz dhe i zhytur n&euml; mendime.<br /> <br /> Zot Sorton, i cili i druhet asaj q&euml; njer&euml;zit mund t&euml; jen&euml; b&euml;r&euml; indiferent&euml; ndaj bukuris&euml;, argumenton se kjo &euml;sht&euml; b&euml;r&euml; p&euml;r shkak se ata kan&euml; ngat&euml;rruar &ldquo;agape-in&rdquo;&nbsp; dhe &ldquo;eros-in&rdquo; (fjal&euml;t e lashta greke p&euml;r dashuri t&euml; thell&euml; dhe t&euml;rheqjen fizike), dhe se ata objektivizojn&euml; &ccedil;do dashuri tjet&euml;r dhe e zhvleft&euml;sojn&euml; at&euml; n&euml; nj&euml; cik&euml;l t&euml; "gjithnj&euml; me zgjerimin ".<br /> <br /> Nga k&euml;ta dy filozof&euml;, Boton ndoshta do t&euml; shes&euml; m&euml; shum&euml; libra. Por Sorton i jep lexuesit m&euml; shum&euml; p&euml;r t&euml; menduar.<strong>(g.k.)</strong>
XS
SM
MD
LG