Ndërlidhjet

KDI: Ligji i amnistisë në favor të politikanëve


Ilustrim
Instituti Demokratik i Kosovës është e shqetësuar me përmbajtjen e ‘Projektligjit për Amnistinë’ i cili është planifikuar për miratim në lexim të parë, në seancën e nesërme plenare të Kuvendit të Kosovës.

Në një komunikatë për medie KDI konstaton se përmbajtja e tillë e këtij projektligji është në kundërshtim të plotë me interesat e qytetarëve të Kosovës dhe cenon sigurinë nacionale dhe interesin publik në Kosovë.

“Qeveria e Kosovës përkatësisht Ministria e Drejtësisë si sponzoruese e këtij projektligji, po tenton që përmes këtij projektligji të amnistojë një numër të madh të personave me precedente penale që janë pjesë e strukturave politike, institucionale apo edhe në pozita të larta publike”, thuhet në komunikatëne KDI-së.

“Qeveria e Republikës së Kosovës po ashtu ka paraparë që kategori të veprave penale që do t’i nënshtrohen amnistisë të jenë edhe shumë vepra penale apo krime ordinere si: vjedhja, fajdeja, haraçi, etj, e të cilat kanë dëmtuar rëndë jetën e qytetarëve të Kosovës që nga paslufta e deri më tani. Gjithashtu amnistia e veprave penale që lidhen me krimet ekonomike, janë mesazhe tejet të dëmshme dhe të rrezikshme për shoqërinë tonë”, thuhet tutje në këtë komunikatë.

Sipas KDI-së, e cila është edhe bartëse e Amnesty International Kosova, duke u nisur nga fakti se ky projektligj, “është kundër interesave të qytetarëve të Kosovës dhe kundër përpjekjeve për ndërtimin e shtetit ligjor”, KDI iu bën thirrje të gjithë deputetëve të Kuvendit të Kosovës që mos ta votojnë këtë projektligj dhe të njëjtin t’ia kthejnë qeverisë për ripunim.
XS
SM
MD
LG