Ndërlidhjet

Çfarë është Shteti Islamik?


Shteti Islamik (IS) është një grup radikal islamik që ka pushtuar pjesë të mëdha të territoreve në lindje të Sirisë dhe në veri e perëndim të Irakut.

Taktikat e tyre brutale - përfshirë vrasjet masive dhe rrëmbimet e pjesëtarëve të pakicave fetare dhe etnike, si dhe ekzekutimet me heqje koke të ushtarëve dhe gazetarëve - kanë nxitur shqetësim nëpër botë, dhe kanë detyruar intervenimin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës me aleatë të tjerë.

Grupi për qëllim ka krijimin e një "kalifati", shtet të udhëhequr nga një lider politik dhe fetar, sipas ligjeve të Islamit, Sheriatit.

Edhe pse për momentin është i limituar në Irak dhe Siri, IS-i ka premtuar që do t'i "thyej kufijtë" e Jordanisë dhe Libanit, dhe do të "lirojë Palestinën"

Ky grup ekstremist tërheq mbështetës nga e gjithë bota dhe kërkon që të gjithë të betohen për besnikëri ndaj liderit të tij - Ibrahim Awad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai, më mirë i njohur si Abu Bakr al-Baghdadi.

XS
SM
MD
LG