Ndërlidhjet

Poloni: Një zyrtar i bindur se është gjetur treni nazist me ari


Ilustrim

Zëvendësministri i kuturës i Polonisë, Piotr Zuchowski, tha mbrëmë se është “99% i sigurt” se e ka parë trenin nazist, që për një kohë të gjatë konsiderohet i zhdukur, i mbushur me ari, argjent dhe thesar tjetër, në pamjen e thellë të radarit.

Lokalët thonë se treni përplot me thesar ishte vjedhur nga nazistët dhe ishte zhdukur afër qytetit Walbrih, derisa ishte larguar nga Armata e Kuqe në vitin 1945.

Për dekada të tëra, gjuetarët e thesareve kanë bërë kërkime për “trenin e artë”.

Aktualisht, një polak dhe një gjerman kanë pretenduar se e kanë gjetur trenin e blinduar me gjëra tejet të vlefshme, në një tunel të papërdoprshëm dhe kanë kërkuar shpërblim financiar.

Zoti Zuchowski tha se ky ishte një zbulim “i jashtëzakonshëm”, pasi e kishte parë pamjen nga radari.

Kongresi Botëror i Hebrenjëve ka tërhequr vërejtjen se nëse artikujt ishin vjedhur nga hebrenjtë, atëherë ato duhet të kthehen te pronarët ose trashëgimtarët e tyre.

Zuchowski tha se të dy personat që e kanë gjetur trenin, kanë të drejtë të kërkojnë 10% prej vlerës së përmbajtjes së trenit.

“Fakti se ky tren ishte i blinduar, sugjeron se atje mund të ketë objekte të vlefshme brenda”, tha Zuchowski.

XS
SM
MD
LG