Ndërlidhjet

Gjykata refuzon planin e Obamës për emetimet e karbonit


Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Barack Obama.

Planet e presidentit të Shteteve të Bashkuara, Barack Obama, për të rregulluar emetimet e dioksidit të karbonit nga termocentralet amerikane, janë bllokuar nga Gjykata e Lartë e SHBA-së.

Gjykata ka vendosur që Plani i Energjisë së Pastër nuk mund të shkojë përpara derisa nuk përfundojnë të gjitha sfidat ligjore.

Plani ka për qëllim të zvogëlojë emetimet e karbonit për 32 përqind deri në vitin 2030.

Ai është paraqitur nga presidenti Obama në muajin gusht dhe parasheh objektiva të reduktimit të karbonit për secilin shtet.

Por, një grup prej 27 shteteve dhe biznesve të ndryshme kanë sfiduar planin nëpër gjykata, duke thënë se ai paraqet shkelje të të drejtave të shteteve.

Gjykata Supreme ka pezulluar planin me 5 vota për dhe 4 kundër.

Mbetemi të bindur se do të fitojmë, ka thënë Shtëpia e Bardhë në një reagim pas vendimit të gjykatës.

Plani në fjalë është mjeti kryesor për Shtetet e Bashkuara për të përmbushur objektivin e reduktimit të emetimeve, të premtuar në një konferencë të Kombeve të Bashkuara për klimën, dhjetorin e kaluar në Paris.

XS
SM
MD
LG