Ndërlidhjet

Kriza politike godet sektorin e biznesit në Maqedoni


Dyqan i mbyllur në Shkup

Sektori i biznesit për çdo ditë e më shumë merr goditje të rënda, si pasojë e zvarritjes së procesit të zgjidhjes së krizës politike në Maqedoni, theksojnë përfaqësuesit odave ekonomike të vendit.

Kryetari i Federatës së biznesit në Maqedoni, Mile Boshkov, për Radion Evropa e Lirë thotë se kriza politike në masë të madhe ndikon negativisht në sektorin e biznesit veçanërisht zhvillimin e ekonomisë.

Si më problematike, Boshkov fokuson bllokimin e operacioneve financiare në mes kompanive private dhe institucioneve të shtetit të cilat i kanë kompetencat e kufizuara përderisa nuk formohet qeveria e re e Maqedonisë.

“Zvarritja e procesit të zgjidhjes së krizës politike në Maqedoni, dhe funksionimi i qeverisë teknike me kompetenca të kufizuara, ndikon shumë negativisht në zhvillimin e ekonomisë. Kompanitë private ndodh që nuk arrijnë t’i realizojnë operacionet ekonomike, ngase institucionet e vendit funksionojnë me kompetenca të kufizuara”.

“Tani dhe zgjedhjet lokale shtyhen edhe në këtë drejtim do të marrë goditje sektori i biznesit veçanërisht ato kompani, të cilat janë të përfshira në realizimin e projekteve që i ka angazhuar pushteti vendor”, thotë Boshkov.

Ndërkaq, Fatmir Bytyçi, drejtor i Odës Ekonomike të Maqedonisë Veriperëndimore, për Radion Evropa e Lirë thotë se biznesmenët shprehen të shqetësuar nga vonesa e formimit të qeverisë, sepse kjo cenon realizimin e planeve të tyre sa i përket zhvillimit të biznesit.

“Situata e pasjes së një qeverie teknike me mandat të kufizuar për një kohë të gjatë në Maqedoni, dhe njëherësh shtyrja e procesit të zgjedhjes së një qeverie të re jo vetëm që cenon drejtpërdrejt funksionimin e biznesit, por në parim edhe vendimet që mund t`i marrë sipas tyre në funksion të zhvillimit ekonomik ose funksionimit të shtetit, në të shumtën e rasteve e vë në dilemë aspektin moral dhe teknik nëse duhet apo i lejohet ta bëjë. Këtu mendoj rritjen e borxhit publik dhe deficitit buxhetor”.

“Ndërkohë, shënojnë rritje problemet sa i përket likuiditetit të kompanive, ngase vazhdojnë mos paguhen borxhet e ndërsjella mes kompanive, por edhe detyrimet e shtetit që ka ndaj kompanive, për një kohë të gjatë ndikojnë në funksionimin e biznesit, përkatësisht duke i bllokuar vetë bizneset”, sqaron Bytyçi.

Kohë më parë edhe kryetarja e Lidhjes së Odave Ekonomike, Danella Arsovska, bëri thirrje që të zgjidhet sa më parë kiza politike në Maqedoni, sepse siç ishte shprehur ajo, ekonomia e Maqedonisë mbijeton përmes aparaturës për “reanimimit”, ndërkohë që për zhvillimin e biznesit para së gjithash nevojitet stabilitet politik dhe institucione funksionale.

Arsovska e cilësoi viti 2017 nga më të vështirët në dhjetë vjetët e fundit sa i përket zhvillimit ekonomik, si rrjedhojë e ballafaqimit të sektorit të biznesit me shumë rreziqe dhe pasiguri të vazhdueshme për shkak të krizës politike.(REL)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG