Ndërlidhjet

Mbi 50 milionë njerëz të zhvendosur brenda vendeve të tyre


Afganistan

Një rekord prej 50.8 milionë njerëzish në gjithë botën janë të zhvendosur brenda vendeve të tyre, për shkak të konflikteve ose katastrofave natyrore, thuhet në raportin më të ri të Qendrës për Monitorimin e Zhvendosjes së Brendshme.

Pandemia e koronavirusit mund t’i rrisë rreziqet për miliona njerëz tashmë të cenueshëm, thekson raporti.

Sipas tij, mbi 45 milionë njerëz janë detyruar t’i braktisin shtëpitë për shkak të dhunës, ndërsa pesë milionë të tjerë janë zhvendosur nga katastrofat natyrore, të tilla si tërmetet apo përmbytjet.

Shifrave u kanë kontribuar 33.4 milionë zhvendosje të reja, të regjistruara në vitin 2019, thuhet në raport.

“Koronavirusi i ri ka të ngjarë ta bëjë më të vështirë jetën e shumë prej këtyre njerëzve - disa prej të cilëve tashmë jetojnë të ngujuar dhe në kushte josanitare”, thekson raporti.

Pandemia e kufizon më tej qasjen e tyre në shërbime thelbësore dhe ndihmë humanitare, tha drejtoresha e Qendrës për Monitorimin e Zhvendosjes së Brendshme, Alexandra Bilak.

XS
SM
MD
LG