Ndërlidhjet

Spanja synon ndryshimin e ligjit për abortin


Ilustrim.

Qeveria spanjolle ka thënë se dëshiron të ndryshojë ligjin, ashtu që t’iu mundësojë 16 dhe 17-vjeçareve që të kërkojnë abort pa leje prindërore.

Ministrja për Barazi, Irene Montero, ka thënë se gratë kanë të drejtë “të vendosin për trupat e tyre”.

Më 2015, Partia Popullore, që ka qenë në pushtet, ka ndryshuar ligjet për abortin dhe ka kërkuar leje nga prindërit për vajzat e moshave 16 deri në 18 vjeç.

Aborti është proces i ligjshëm në Spanjë në 14 javët e para të shtatzënisë së një gruaje.

Ministrja Montero ka thënë se reforma është “tejet e domosdoshme”.

Ajo ka thënë se do të prezantohen edhe masa tjera, duke përfshirë fokus më të madh në edukim seksual, të cilin e ka përshkruar si “vaksinë” në luftën kundër dhunës në baza gjinore.

Në ndryshimet ligjore do të përfshihej edhe e drejta për “format më të reja” të kontraceptivëve, i ka thënë ministrja një komisioni parlamentar.

Aborti është legalizuar fillimisht në Spanjë më 1985 në rastet e dhunimit apo dëmit fizik të nënës apo fëmijës.

Më vonë ligji është ndryshuar duke përfshirë edhe situata tjera.

XS
SM
MD
LG