Ndërlidhjet

BRUKSEL


Zyrtarët e NATO-s u kanë bërë thirrje Kombeve të Bashkuara që ta mbështesin planin e Martti Ahtisaarit për pavarësinë e mbikqyrur për Kosovën.
Sekretari i përgjithshëm Jaap De Hoop Scheffer i ka thënë misionit faktmbledhës të Këshillit të Sigurimit për nevojën e zgjidhjes së shpejtë të statusit të Kosovës, dhe ka shtuar se do të ishte e rrezikshme një ngecje apo zvarritje e procesit.
Scheffer i ka njoftuar ambasadorët e 15 vendeve anëtare të KS me "rerthanat e sigurisë në Kosovë, nga pikëpamja e Aleancës Veriatlantike", duke theksuar se "Kosova është çështja kyçe e sigurisë në Evropë".
"Ne në NATO duam ta shohim Këshillin e Sigurimit që ta diskutojë këtë çështje dhe të vijë tek një rezolutë" të bazuar në propozimet e të dërguarit të Kombeve të Bashkuara, tha zëdhënësi i aleancës, James Appathurai.
Delegacioni i Këshillit të Sigurimit të KB, qëndroi në Bruksel në ndalesën e parë të misionit faktmbledhës për Kosovën.
"Jemi këtu për të mësuar se çfarë po ndodh në Kosovë", tha me të arritur në selinë e NATO-s, ambasadori amerikan në KB, Zalmay Khalilzad.
"Misioni informues është i rëndësishëm dhe bëhet në kohën e duhur", tha zëdhënësi i NATO-s. "Sekretari i përgjithshëm do të donte të shohë një rezolutë sa më shpejt të jetë e mundur", tha Appathurai.
Delegacioni i kryesuar nga ambasadori i Belgjikës në KB, Johan Verbeke, u takua edhe me Komisionerin e për Zgjërim Oli Rehn, dhe Peter Feith, i cili pritet të jetë kandidati kryesor për postin e përfaqësuesit ndërkombëtar në Kosovë.
"Në takimet do të diskutojmë thellësisht dimensionin evropian dhe të NATO-s në çështjen e Kosovës", tha Verbeke. "Kjo do të na mundësojë që të veprojmë me përgjegjësi kur të vendosim mbi çështjen", pohoi ambasadori i Belgjikës.
Pas Brukselit, delegacioni i Këshillit të Sigurimit do të udhëtojë në Beograd.
XS
SM
MD
LG