Ndërlidhjet

PATRIK MOORE


Keni të drejtë. Kjo lidhet me pyetjen e parë. Pse nuk është arritur fitorja shpejt dhe pse duhen më shumë ushtarë? Sepse irakenët kanë adoptuar një taktikë tepër të mençur. Ata po përdorin njësitet paramilitare, të cilët janë ndryshe ushtarë civilë ose në unifoma të tjera, që të bëjnë përparimin e forcave britanike dhe amerikane sa më të turpshëm që është e mundur. Kjo, duke përdorur grupe të vogla që krijojnë incidente në të cilat vriten civilë, ose ngadalësimin apo ndalimin e ushtarëve të forcave të koalicionit, sapo ushtarët menduan se rreziku kaloi. Po pse po e bëjnë këtë gjë irakenët? Pse po i kursejnë forcat e tyre kryesore për Bagdad? Ajo që po përpiqen të bëjnë është një teatër i përgjakshëm për të turpëruar forcat e koalizionit dhe duke shpresuar se njëlloj si në luftën e Vietnamit do të ketë presion në rritje në Shtetet e Bashkuara dhe në kryeqytetet e partnerëve të tjerë për dhënien fund të luftës. Kjo është ajo që po përpiqen të bëjnë. Tani le t'i kthehemi pyetjes suaj për Bagdadin. Duke inskenuar këtë plan sulmesh mbrapa krahu, me njerëz civilë që sulmojnë shtëpi më shtëpi, irakenët me një forcë të kufizuar nuk po përpiqen që të shkaktojnë sa më shumë të vrarë në mesin e forcave të koalicionit, por po përpiqen të krijojnë teatrin më të përgjakur që të arrijnë një fitore politike.
XS
SM
MD
LG