Ndërlidhjet

Kosova e varfër me autostrada moderne


Ilustrim
Ilustrim

Konsorciumi turko- amerikan “Bechtel Enka”, që ka kryer punimet në autostradën që lidh Kosovën me Shqipërinë, ka përafruar punimet në segmentin e autostradës së re që lidh Kosovën me Maqedoninë, të filluar më shumë se një vit më parë.

Ela Ruçi, zëdhënëse e konsorciumit, tha për Radion Evropa e Lirë se punët janë duke u zhvilluar sipas planit të paraparë dhe së shpejti mund të lëshohet për qarkullim pjesa e kryer e saj.

“Puna po vazhdon. Deri në komunën e Lipjanit është bërë shtrimi dhe po përfundojnë edhe elementet e fundit, që e bëjnë të mundur të lëshohet për trafik autostrada”, tha Ruçi.

Përgatitjet për lëshim edhe të një segmenti të autostradës Kosovë- Maqedoni, që ka marrë emrin e politikanit “Arbën Xhaferi”, bëhen pikërisht në kohën kur pritet të fillojnë punimet në një tjetër rrugë të re; Ministria e Infrastrukturës, në muajin e kaluar, prezantoi projektin e autostradës së tretë në Kosovë, Prishtinë – Gjilan- Konҫul.

Autostrada do të ketë një gjatësi prej 47 kilometra, kurse gjerësia e saj do të jetë 32 metra.

Me autostradat e reja në Kosovë, autoritetet vendore thonë se duan të lidhin me rrugët jo vetëm qytetarët e vendit, por edhe Kosovën me vendet e rajonit dhe rrjedhimisht të Evropës perëndimore.

Në vitin 2013 është kryer autostrada që lidh Kosovën më Shqipërinë dhe vetëm një vit më vonë, në 2014, kanë filluar punimet e autostradës që lidh Kosovën më Maqedoninë, e quajtur “Arbën Xhaferi”. Punët në këtë autostradë pritet të përfundojnë në periudhën e paraparë në kontratë, për 42 muaj.

Autostrada Kosovë-Maqedoni ka gjatësi prej 55 kilometrash, kurse kostoja e saj llogaritet të jetë rreth 600 milionë euro.

Ramë Çupeva, drejtor i Departamentit të Infrastrukturës Rrugore në Ministrinë e Infrastrukturës, thotë se ecuria e punimeve në autostradën Prishtinë – Hani i Elezit, që lidh Kosovën më Maqedoninë, po zhvillohet sipas dinamikës se paraparë.

Megjithatë, Çupeva thotë se ministria do të zbatojë çdo plan të autostradave, i cili paraprakisht do të jetë i aprovuar dhe do të ketë përkrahjen buxhetore nga Qeveria e Kosovës.

“Pa përkrahje buxhetore dhe pa pjesën financiare nga Qeveria, të projekteve strategjike, ku përfshihet edhe ndërtimi i autostradave, mund të kenë vonesa. Por, pa pasur konfirmim buxhetor ne nuk mund të vazhdojmë më tutje” , thotë Çupeva.

Më gjithë rëndësinë e infrastrukturës rrugore, ekspertë për çështje ekonomike konsiderojnë se etapa e autostradave në Kosovë duhet të përfundojë për një periudhë të caktuar.

Drejtori i Qendrës për Hulumtime strategjike STRAS, Ibrahim Rexhepi, thotë për Radion Evropa e Lirë se Kosova është vend i vogël dhe i varfër, që të ketë të lidhur çdo qytet me autostrada. Posaçërisht, thotë ai, kur merret parasysh fakti se autostrada që janë lëshuar për qarkullim nuk kanë reflektuar me ndonjë zhvillim të madh ekonomik .

Rexhepi thotë se fokusi i Qeverisë së Kosovës duhet të orientohet në përmirësimin e sistemit shëndetësor, në arsim dhe sektorë tjerë, të cilët përmirësojnë kushtet elementare të qytetarëve.

“Nuk është vetëm asfalti, nuk janë vetëm autostradat ato që bëjnë Kosovën joshëse për punë dhe për jetë. Do të thotë duhet të ketë ambient të qëndrueshëm dhe jetë kualitative në Kosovë, dhe pastaj të mendohet për investime të cilat në këtë moment nuk janë të domosdoshme”, thotë Rexhepi.

Autostrada Durrës - Merdarë – Nish është projekti i radhës, që lidh Shqipërinë, Kosovën dhe Serbinë, si projekt i përbashkët i infrastrukturës rrugore dhe hekurudhore për Ballkanin Perëndimor. (REL)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG