Ndërlidhjet

Gjykata e Indisë ndalon "divorcin e menjëhershëm" të myslimanëve


Ilustrim

Gjykata e lartë e Indisë konstatoi se praktika e divorcit të menjëhershëm të myslimanëve është jokushtetuese, duke shënuar një fitore të madhe për aktivistet e të drejtave të grave.

Gjykata tha se praktika e tillë është “joislamike”.

India është një nga pak vendet ku një burrë mysliman mund të divorcojë gruan brenda pak minutash, duke thënë fjalën “talaq” apo divorc tri herë.

Vendimi historik i gjykatës vjen në përgjigje të peticioneve që e kundërshtonin këtë praktikë.

Rasti është ngritur nga pesë gra që janë divorcuar në këtë mënyrë dhe nga dy grupe për të drejta të njeriut.

I ashtuquajturi divorc “talaq” nuk përmendet në Ligjin e Sheriatit apo në Kuran, por praktika e tillë ka ekzistuar me dekada.

Shumica e vendeve myslimane, përfshirë Pakistanin dhe Bangladeshin, e kanë ndaluar divorcin talaq, por zakoni ka vazhduar në Indi, ku nuk ka ligje uniformë mbi martesën dhe divorcin, të cilat do të zbatoheshin për çdo qytetar.

XS
SM
MD
LG