Ndërlidhjet

UASHINGTON


Presidenti George Bush ka shpallur reduktimin gradual të trupave në Irak. Në fjalimin televiziv, presidenti Bush tha se 5700 ushtarë do të kthehen në shtëpi në fund të këtij viti, ndërsa çprocesi i ktheimit sdo të vazhdoj deri në korrik të vitit të ardhshëm. Ai u shpreh se ritmi i reduktimit të trupave do të bazohet në suksesin në Irak:
- Parimi që do të më udhëheq mua në vendimin për nivelin e trupave në Irak është: kthimi në sukses. Sa më të suksesshëm që të jemi, më tepër trupa amerikane do të kthehen në shtëpi. Unë do të siguroj që kopmandantën tanë në terren të kenë trupa dhe fleksibilitet që atyre u duhen për ta mposhtur armjiku", tha presidenti Bush.
Mëtutje ai theksoi se ka pranuar rekomandimet e komandantit të trupave amerikane në Irak, David Petraeus për reduktimin e trupave prej 20 në 15 brigada luftatrake deri në korrikun e ardhshëm. Sipas tij prania e Shteteve të Bashkuara në irak do të zgjasë edhe përtej mandatit të tij. Por, duke e dhënë përgjigjjen ndaj fjalimit të presidentit Bush, senatori demokrat, Jack Reed tha se plani i presidentit është i papranueshëm për partinë e tij. Ai akuzoi administratën për mospërfillje të kërkesave të amerikanëve, përfshirë këtu edhe veteranët e luftës, derisa shpenzohen 10 miliardë dollarë në muaj në Irak.
XS
SM
MD
LG