Ndërlidhjet

VJENË


Në Baden afër Vjenës sot përfunduan bisedimet për status ndërmjet delegacionit të Kosovës dhe atij të serbisë, me ndërmjetësimin e Treshes ndërkombëtare. "Ne na vjen keq që delegacionet nuk ishin në gjendje të gjejnë zgjidhje të pranueshme për të dy palë, përkundër punës së tyre të madhe dhe shqyrtimit të kujdesshëm të opsioneve", tha anëtari amerikan i Treshes, Frank Wisner. Ai mëtutje u shpreh se çështja e statusit "ka të bëjë shumë me paqen në rajon". Mëtutje zoti Wisner tha se "ky është një rajon me tenisone" dhe shtoi se "ne po hyjmë në një kohë shumë të vështirë". Përfaqësuesi i Bashkimit Evropian në Treshen ndërkombëtare, Wolfgang Ischinger tha se "të dy palët na e kanë bërë të qartë se ata janë të përkushtuar për t'ju shmangur dhunës dhe ky përkushtim për paqe duhet të vazhdojë". Anëtarët e delegacionit të Kosovës thanë se do ta respektojnë agjendën ndërkombëtare deri më 10 dhjetor, por pas kësaj date do të pasojnë veprimet në koordinim me Uashingtonin dhe Brukselin. Presidenti i Kosovës, Fatmir Sejdiu, tha se procesi për statusin e Kosovës është proces ndërkombëtar, dhe se Kosova nuk do të "jetë peng i atyre që e pengojnë" këtë proces. Anëtari tjetër i delegacionit të Kosovës, Hashim Thaçi tha se takimi në Baden të Vjenës ishte takimi i fundit i delegacionit të Kosovës me atë të Serbisë. Beogradi i ka përsëritur propozimet e veta për autonomi substanciale për Kosovën, ndërsa kryeministri Koshtunica tha se zgjidhja e statusit të Kosovës duhet të bëhet në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara. Treshja më 3 dhjetor do ta vizitojë Prishtinën dhe Beogradin me ç'rast me palët do ta diskutojë raportin që do t'i dorëzohet sekretarit të përgjithshëm të OKB-së.
XS
SM
MD
LG