Ndërlidhjet

Lëvizja e lirë mes vendeve të Ballkanit Perëndimor, hap i rëndësishëm drejt anëtarësimit në BE


Ministrat e jashtëm të vendeve të Ballkanit Perëndimor do të nënshkruajnë një marrëveshje për udhëtimin pa viza dhe për njohjen reciproke të diplomave universitare.
Ministrat e jashtëm të vendeve të Ballkanit Perëndimor do të nënshkruajnë një marrëveshje për udhëtimin pa viza dhe për njohjen reciproke të diplomave universitare.

Të premten më 21 tetor, ministrat e jashtëm të vendeve të Ballkanit Perëndimor do të nënshkruajnë një marrëveshje për udhëtimin pa viza midis gjashtë vendeve dhe për njohjen reciproke të diplomave universitare dhe kualifikimeve profesionale, duke hedhur një hap drejt anëtarësimit në BE.

"Këto tre marrëveshje hapin rrugën për krijimin e një tregu të përbashkët rajonal të Ballkanit Perëndimor," tha Ministrja e Jashtme gjermane Annalena Baerbock.

"Duke ngritur këtë treg, ju po bëni një hap të rëndësishëm përpara në procesin e pranimit në BE," tha Baerbock përpara takimit të zyrtarëve të Ballkanit Perëndimor dhe BE-së në Berlin.

Ajo shtoi se marrëveshjet do të nënshkruhen zyrtarisht në një Samit të Ballkanit Perëndimor në Berlin në nëntor.

Komisioni Evropian javën e kaluar rekomandoi që Bosnje-Hercegovinës t'i jepet statusi i kandidatit për t'u bashkuar me BE-në, me kusht që vendi të përforcojë demokracinë dhe të ndërmarrë hapa të tjerë të nevojshëm.

Komisioni tha se Turqia, si dhe pesë shtetet e tjera të Ballkanit Perëndimor - Shqipëria, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Serbia - të cilat të gjitha kanë statusin e kandidatit, duhet të bëjnë më shumë përparim në reformat kryesore, duke përfshirë sundimin e ligjit, luftën kundër korrupsionit dhe lirinë e mediave.

Baerbock tha se ishte një prioritet për qeverinë gjermane që të sjellë vendet e Ballkanit Perëndimor në BE për të siguruar stabilitet dhe përparim ekonomik në rajon.

"Unë ju bëj thirrje të gjithëve që të shpejtoni reformat tuaja në interes të qytetarëve tuaj," u tha ajo ministrave të jashtëm të Ballkanit Perëndimor të mbledhur në Berlin.

XS
SM
MD
LG