Ndërlidhjet

Debate e polemika, por pa zgjidhje për shpëtimin e Telekomit


Posta dhe Telekomi i Kosovës
Posta dhe Telekomi i Kosovës

Kuvendi i Kosovës ka zhvilluar një seancë të jashtëzakonshme për gjendjen në Telekomin e Kosovës, kompani kjo e cila ndodhet në prag të falimentimit. Në seancë janë dëgjuar akuza reciproke në mes deputetëve të partive në pushtet dhe atyre të opozitës.

Kjo seancë është thirrur nga partitë opozitare, Lëvizja Vetëvendosje dhe Lidhja Demokratike e Kosovës, pas konstatimit të krizës në Telekomin e Kosovës për shkak të borxheve të shumta të akumuluara.

Seanca në Kuvendin e Kosovës vjen pas kërkesës që kompania Z-Mobile i ka bërë Telekomit për shlyerjen e borxhit prej rreth 26 milionë eurosh. Ky borxh, sipas parashikimeve të ekspertëve, mund ta çojë në falimentim Telekomin.

Hashtag: A po falimenton Telekomi i Kosovës?

​Shefi i Grupit Parlamentar të Lëvizjes Vetëvendosje, Glauk Konufca, për situatën aktuale financiare të kësaj kompanie ka fajësuar ish-qeverisjen e udhëhequr nga ish kryeministri i Kosovës, Hashim Thaçi, aktualisht president i Kosovës. Ai ka thënë se marrëveshja në mes Z- Mobile dhe Qeverisë së Kosovës ishte produkt i krimit të organizuar.

“Ky nuk është një bankrotim spontan, as sipas ligjeve të tregut, është një shkatërrim i qëllimshëm dhe një skenar me paramendim. Autorët e këtij krimi të organizuar me përfitime qindra milionëshe, janë akterët e pushtetit në bashkëpunim me pronarët e Dardafon apo Z-Mobile”.

“Telekomi ka shërbyer si parajsë e tenderëve dhe keqpërdorimeve. Pushtetarët kanë vendosur edhe në cilat oborre të vendosen antenat e Valës, për vjeljen e qirasë. Nga një kompani që i sillte Kosovës të hyra, ajo është buzë falimentimit”, ka thënë Konjufca.

Edhe Avdullah Hoti, shef i Grupit Parlamentar të Lidhjes Demokratike të Kosovës, tha se Telekomi ka nevojë për auditim ndërkombëtar për të zbuluar kontratat e dëmshme dhe ka kërkuar të tërhiqet nga kontrata me Z- Mobile.

“Kriza në Telekom vetëm sa është duke u thelluar. Është rritur punësimi mbi baza të pastra nepotizmi dhe politike. Telekomi nuk është duke falimentuar për shkak se nuk ka treg, por për shkak të kontratave të dëmshme me kompanitë private që po e shfrytëzojnë atë pa asnjë kriter. Në vitin 2007 të dhënat nga Telekomi tregojnë se ka pasur fitim prej 182 milionë euro, ndërkaq në vitin 2017 ka deklaruar humbje 13,2 milionë euro”, tha Hoti.

Kryetari i Kuvendit të Kosovës, Kadri Veseli, njëherësh kryetar i Partisë Demokratike të Kosovës, ka thënë se të gjitha çështjet që kanë të bëjnë me keqpërdorime, me mbi-punësime apo tenderë, duhet të zbulohen, por jo në aspektin politik.

“Kanë me dalë me emra dhe mbiemra, për arsye se janë njerëzit dhe faktet aty. Nuk ka nevojë për manipulime pasi ka shtet, ka ligj, ka prokurorë në këtë vend”, u shpreh Veseli.

Në debat është përfshirë edhe kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj, i cili tha se nëse përgjegjësit e Telekomit nënshkruajnë ose vazhdojnë kontrata të tilla me kompani private në dëm të Telekomit, do të përballen me ligjin. Ai paralajmëroi se Qeveria nuk do të ndajë mjete financiare për Telekomin.

“Nuk mund t’i japim para të popullit një kompanie që në planin e biznesit nuk i ka sqaruar gjërat. Si mund t’i japim para të buxhetit një kompanie që është nën hetime. Duhet të kërkojmë llogaridhënie dhe mos të nënshkruan askush, as vazhdim të kontratës që është në terma të biznesit e shpjeguar e cila e mbron interesin e kompanisë publike”, theksoi Haradinaj.

Borxhi prej rreth 26 milionë eurosh që Telekomi i Kosovës i ka kompanisë "Z-Mobile", ka të bëjë me mospërmbushjen e kontratës nga ana e Telekomit për dhënien e 100 mijë numrave të telefonit dhe shërbimeve të internetit 3G dhe 4G.

Borxhi ndaj kompanisë në fjalë është vendosur nga arbitrazhi ndërkombëtar dhe është konfirmuar nga Gjykata Themelore në Prishtinë dhe nga Gjykata e Apelit.

Kompania Z mobile fillimisht kishte kërkuar qe Telekomi të kthejë borxhin brenda dy javësh, por pas një marrëveshjeje të arritur nga Komiteti ndërministror i Ndërmarrjeve Publike, i udhëhequr nga Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Valdrin Lluka dhe përfaqësues të kompanisë “Z Mobile”, afati i shlyerjes se borxhit është 15 qershori i këtij viti.

Për gjendjen në Telekom, Kuvendi i Kosovës në korrik të vitit të kaluar ka miratuar një rezolutë në të cilën parashihen masat konkrete që duhet të ndërmarr Qeveria e Kosovës për të përmirësuar gjendjen në Telekom dhe postë.

Kurse, para disa muajsh është themeluar Komisioni Hetimor Parlamentar, për Telekomin dhe Postën, i cili tashmë ka miratuar listën e personave të cilët pritet të intervistohen për një kontratë të nënshkruar ne mes Telekomit dhe kompanisë “Z-Mobile”.

XS
SM
MD
LG