Ndërlidhjet

Kosova synon anëtarësimin në FMN dhe Bankën Botërore


Qeveria e Kosovës

Krahas shtimit të lobimit për një njohje numerikisht më të madhe të Kosovës nga vende të ndryshme botërore, Kosova synon që deri në fund të këtij viti të aplikojë dhe të anëtarësohet në Fondin Monetar Ndërkombëtar dhe në Bankën Botërore.


Kosova do të aplikojë për anëtarësimin e saj në organizata dhe mekanizma ndërkombëtarë qysh gjatë këtij viti.

Fillimisht, Qeveria e Kosovës preferon të aplikojë për anëtarësim nëpër organizata apo mekanizma në të cilat nuk kërkohet konsensusi i brendshëm politik për pranimin e shteteve të reja.

Këtu përmenden sidomos Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe Banka Botërore.

Zëvendëskryeministri Hajredin Kuçi thotë se qeveria po negocion për anëtarësimin e saj në këto mekanizma financiarë ndërkombëtarë, kurse aplikimi në formën zyrtare pritet të bëhet vjeshtën e këtij viti.

“Jemi në kontakt permanent me mekanizmat e theksuar, por ne do të aplikojmë konkretisht apo në mënyrë direkte në momentin kur e krijojmë ambientin që të jemi anëtarë edhe në Fondin Monetar Ndërkombëtar, edhe në Bankën Botërore”, tha Kuçi.

“Besoj se ky vit do të përfundojë me anëtarësimin e Kosovës fillimisht në FMN, e pastaj edhe në Bankën Botërore”, thekson ai.

Zëvendëskryeministri Hajredin Kuçi thotë se Kosova para se të aplikojë për anëtarësim nëpër organizata e mekanizma ndërkombëtarë, duhet të krijojë një ambient të përshtatshëm politik, në mënyrë që në asnjë rast të mos vijë deri te kundërshtimi i saj.

Ndërkohë që ai pranon se në këtë fazë Kosova do ta ketë shumë më vështirë të konkurrojë për anëtarësim në organizata ku kërkohet konsensusi politik.

Kombet e Bashkuara apo OSBE-ja dhe organizata të tjera janë mekanizma që funksionojnë mbi bazën e konsensusit, kështu që Kosova, tash për tash, nuk mund të aplikojë, përderisa të mos e arrijë numrin e mjaftueshëm të njohjeve ndërkombëtare si shtet.

Por, përderisa anëtarësimi i Kosovës në Kombet e Bashkuara apo organizata të tjera, tash për tash mund të bllokohet nga Rusia dhe vende të caktuara, orientimet pro euroatlantike të Kosovës, sipas Kuçit, nuk mund ta ndalojnë synimin e Kosovës që të përgatitet për Bashkimin Evropian dhe për NATO-n.

”Ne jemi të bindur se zhvillimet e mëtutjeshme do të jenë që edhe Rusia të jetë pjesë e procesit dhe besoj se në të ardhmen do të kemi edhe në Serbi, edhe në vendet e rajonit, qeveri me orientim pro-evropian dhe të interesuara për integrim, e jo qeveri që janë të interesuara për konfrontime”, u shpreh Kuçi.

“Numri i shteteve që do ta njohë Kosovën do të jetë në rritje. Mendojmë se gjatë këtij mandati nuk do të jetë vetëm anëtarësimi i Kosovës në OKB, por edhe të nënshkruajmë Marrëveshjen e Stabilizim-Asociimit për anëtarësim në BE”, thotë zëvendëskryeministri Hajredin Kuçi.

Pas 15 qershorit, kur hyn në fuqi Kushtetuta, Kosova do të ketë mundësi të zgjerojë aktivitetin e saj diplomatik në shërbim të njohjes më të shpejtë të saj nga vendet e ndryshme.

Ndërkaq, hapja e ambasadave dhe përfaqësive diplomatike të para në botë, sipas zyrtarëve të Qeverisë së Kosovës, do të bëhet në Uashington, Nju Jork e Bruksel, për t’u pasuar më pas me hapjen e ambasadave në vendet e kuantit, si dhe në rajon dhe vendet më të fuqishme evropiane, pastaj në ato vende me të cilat Kosova ka bashkëpunim apo vendet ku numri i bashkatdhetarëve është më i madh.

Në politikat afatgjata, liderët kosovarë e kanë përmendur në disa raste se Kosova mund të jetë pjesë e Bashkimit Evropian, por edhe e NATO-s, diku pas vitit 2015.
XS
SM
MD
LG