Ndërlidhjet

KE mbështet financiarisht Kosovën


Qeveria e Kosovës dhe Komisioni Evropian kanë nënshkruar marrëveshje, përmes së cilës Kosova përfiton 103.6 milionë euro në kuadër të Instrumentit të Paraanëtarësimit në Bashkimin Evropian.Kosova pret raport pozitiv për të arriturat gjatë vitit të fundit, duke shpresuar se do të përfshihet gradualisht edhe në proceset integruese evropiane.

Një vlerësim të tillë e dha sot kryeministri Hashim Thaçi, gjatë nënshkrimit të marrëveshjes me Komisionin Evropian, ku Kosovës iu ndanë 103.6 milionë euro për zhvillimin socio-ekonomik dhe institucional.

Kjo marrëveshje është pjesë e Instrumentit për Asistencë të Paraanëtarësimit në Bashkimin Evropian.

Me këtë rast, kryeministri Hashim Thaçi tha se me këto mjete do të investohet në fushat më me prioritet të Qeverisë, siç janë: gjyqësori, administrata publike, zhvillimi ekonomik dhe shëndetësia.

Zhvillimi i institucioneve demokratike dhe funksionale është një prej kushteve që vendet duhet t’i plotësojnë krahas kushteve tjera, në kuadër të ngritjes së standardeve për anëtarësim në BE.

Kryeministri Thaçi tha se pret që nga mesi i tetorit, Komisioni Evropian të publikojë raport pozitiv për të arriturat në Kosovë.

Hashim Thaçi
“Qeveria e Republikës së Kosovës është plotësisht e angazhuar në intensifikimin e dinamikës së procesit të integrimit në Bashkimin Evropian. Shtimi i dialogut politik dhe teknik me Komisionin Evropian kontribuon në mënyrë përmbajtjesore në këtë drejtim. Ne besojmë se studimi i fizibilitetit do të jetë pozitiv dhe jemi të bindur se Kosova është e gatshme të avancojë në procesin e integrimit evropian”,
tha Thaçi.

Ndërkohë, shefi i Zyrës së Komisionit Evropian për Kosovën, Renco Davidi, tha se Komisioni Evropian e mbështet Kosovën në përmbushjen e kritereve dhe ngritjen e institucioneve funksionale.

“Të gjitha vendet kandidate për integrim kanë një përqendrim të posaçëm në ndërtimin e institucioneve”, tha Davidi, duke potencuar se mbështetja financiare e BE-së tregon përkrahjen që Brukseli i dedikon përmirësimit të kualitetit të jetës së qytetarëve të Kosovës.

Me këtë donacion, Komisioni Evropian ka përmbushur tetëdhjetë për qind të zotimit të bërë në Konferencën e Donatorëve për Kosovën, të mbajtur në korrik të vitit 2008.

Komisioni Evropian, përveç raportit të progresit, sivjet do të publikojë edhe një studim fizibiliteti, ku, mes tjerash, do të ketë edhe një udhërrëfyes për kriteret që Kosova duhet t’i përmbushë në proceset integruese. Një pengesë politike në këto procese konsiderohet tashmë mosnjohja e Kosovës nga të gjitha vendet anëtare të BE-së.

Ibrahim Makolli, nënkryetar i partisë opozitare, Aleanca Kosova e Re, tha se pritjet janë që vlerësimet e Komisionit Evropian të jenë pozitive për Kosovën, por pengesat politike që shkakton mosnjohja nga pesë vendet anëtare të BE-së, sipas tij, mund të jenë vështirë të tejkalueshme në procesin e liberalizimit të vizave dhe në procese tjera integruese.

Ibrahim Makolli
“Ajo që gjithsesi do ta dëmtojë edhe Kosovën, edhe përpjekjet e saj për të qenë pjesë e familjes së gjerë evropiane, është mosnjohja nga disa prej shteteve të BE-së”.

“Kjo është një prej hendikepeve më të mëdha që do ta mbajë Kosovën peng edhe për një kohë të gjatë, përderisa të mos ndodhin këto njohje, sidomos në çështjen e liberalizimit të vizave, por edhe në çështjet e tjera. Kosova do ta ketë vështirë pa këto pesë njohje”,
vlerësoi Makolli.

Për përfshirjen e Kosovës në proceset integruese, sidomos atë të liberalizimit të vizave, udhëheqësit e institucioneve të Kosovës, ditëve të fundit, përmes raportueses për Kosovën në Parlamentin Evropian, Ulrike Lunacek, e cila vizitoi Prishtinën, kanë kërkuar mbështetjen dhe ndihmën e këtij institucioni në gjetjen e mënyrave që mosnjohja e Kosovës nga të gjitha vendet anëtare të BE-së të mos mbetet pengesë për ta lënë Kosovën anash këtyre proceseve.
  • 16x9 Image

    Zijadin Gashi

    Zijadin Gashi, i lindur më 1973 në Prishtinë. Me gazetari ka filluar të merret që nga viti 1997, duke u angazhuar fillimisht nëpër mediat lokale. Si korrespondent i Radios Evropa e Lirë punon që nga maji i vitit 2001. Kryesisht ka mbuluar aktualitetin politik në Kosovë.

    Nga 1 shkurti 2016, është emëruar shef i Byrosë së Radios Evropa e Lirë, në Prishtinë. Ai është i martuar dhe ka 3 fëmijë.

Mendimi juaj

Trego komentet

XS
SM
MD
LG