Ndërlidhjet

Koronavirusi shkakton rënie rekorde në investimet në energji


Ilustrim

Kriza e koronavirusit po shkakton rënien më të madhe të investimeve globale në energji.

Përpara pandemisë, fondet pritej të rriteshin për 2 për qind, por tani parashihet rënia e tyre për 20 për qind, tha të mërkurën Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë.

Lënda djegëse është më e goditura, me një rënie fondesh për 30% për naftën dhe 15% për qymyrin.

Pas tyre vjen energjia e rinovueshme, ku investimet kanë rënë për 10%.

Në përpjekje për të frenuar përhapjen e koronavirusit, shumë vende kanë mbyllur ose kanë kufizuar ndjeshëm aktivitetin ekonomik.

Kjo ka bërë që edhe emetimet e karbonit, që shkaktojnë ngrohjen globale, të bien.

Por, Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë paralajmëroi se përodrimi i lëndëve djegëse do të rikthehet kur të mbarojë kriza me koronavirus dhe se ai mund t’i rrisë pastaj dukshëm emetimet e dioksid-karbonit.

“Shohim një rënie historike të emetimeve, por nëse nuk kemi paketa të duhura të rimëkëmbjes ekonomike, mund të shohim sërish rritje të emetimeve [të karbonit] dhe rënia e tyre këtë vit do të ishte e padobishme", tha drejtori ekzekutiv i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë, Fatih Birol.

XS
SM
MD
LG