Ndërlidhjet

Shkupi me pritje të mëdha nga marrëveshjet ekonomike me Athinën


Kryeministri i Maqedonisë, Zoran Zaev dhe homologu i tij grek, Alexis Tsipras në Shkup.
Kryeministri i Maqedonisë, Zoran Zaev dhe homologu i tij grek, Alexis Tsipras në Shkup.

Ekspertët e ekonomisë në Shkup vlerësojnë se marrëveshjet e nënshkruara të bashkëpunimit ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë në fushën e ekonomisë, paraqesin një mundësi për rimëkëmbjen e ekonomisë së vendit.

Zyrtarët e lartë të Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë, të martën, gjatë vizitës së kryeministrit grek Alexis Tsipras në Shkup, nënshkruan një sërë marrëveshjesh në fushën ekonomike.

Kryetari i Odës Ekonomike të Maqedonisë Veriperëndimore, Nebi Hoxha për Radion Evropa e Lirë thotë se nënshkrimi i shumë marrëveshjeve gjatë vizitës së Tsiprasit në Shkup, do t’i jap impuls të shtuar rritjes së këmbimit tregtar ndërmjet dy vendeve, që aktualisht arrin vlerën prej 1 miliard dollarësh brenda një viti.

"Duke pas parasysh se Greqia është partneri i tretë si shtet strategjik, në aspekt të këmbimit tregtar, mendoj se do të vazhdojë trendi i rritjes së këmbimit tregtar. Marrë parasysh edhe vizitën e kryeministrit grek Tsipars dhe pjesëmarrjen e tij në forumin ekonomik që u mbajt në Shkup, ku morën pjesë më shumë se 400 kompani nga të dyja vendet fqinje, kompani këto nga sektorë të ndryshëm, që përfshinin ndërtimtarinë, minierat, industrinë bankare, industrinë e naftës, energjetikës, atë të kozmetikës e të tjera, pas nënshkrimit të shumë marrëveshjeve në planin ekonomik mes dy vendeve, pritshmëritë tona janë shumë pozitive”, thotë Hoxha.

Ndërkaq, Simonida Kacarska, nga Instituti për Politika Integrues, për Radion Evropa e Lirë thotë se Greqia, nga një shtet që ka bllokuar proceset integrues, synon të marrë rolin e sjelljes së fondeve evropiane në Maqedoninë e Veriut, për përmbushjen e kritereve që Brukseli i ka vënë si detyrë vendit për anëtarësimin në familjen evropiane.

“Që në samitin e kaluar të BE-së të mbajtur në qershor, Bullgaria dhe Greqia u pozicionin si shtete promotorë, për shpejtimin e ritmit të Maqedonisë së Veriut, drejt familjes evropiane”, thotë ajo.

“Çka përfiton Greqia në këtë rast? Mendoj se kryeministri grek Alexis Tsipras synon ta transformojë rolin e shteti të tij Greqisë, nga një shtet që ka bllokuar procesin e integrimit për shtetin tonë, në promotor të përshpejtimit të hapave integruese për Maqedoninë e Veriut. Në ketë drejtim besoj se do jetë më e zëshme edhe sa i përket ndarjes së fondeve për Maqedoninë e Veriut”, thotë Kacarska.

Ndërkaq, Alaudin Zeqiri, ligjërues në Fakultetin e Ekonomisë në Universitetin e Tetovës, për Radion Evropa e Lirë thotë se Marrëveshja e Prespës krijon mundësi për derdhjen e kapitalit grek në Maqedoninë e Veriut, sepse siç thotë ai, me vet fatin që kryeministri grek, Tsipras, gjatë vizitës në Maqedoninë e Veriut, u shoqërua nga një numër i madh biznesmenësh. Sipas tij, kjo gjë flet për një potencial të madh ekonomik, që synon ta shtrijë Greqia në vend.

“Ajo që është më e rëndësishme për ekonominë kombëtare është që të ketë një rritje të investimeve nga kapitali që vjen nga Greqia. Në këtë drejtim, dominuese është sektori i industrisë dhe metalurgjia, mirëpo mund të vendoset një bashkëpunim fitimprurës edhe në sektorin agrarë, duke qenë se Greqia është pjesë e Bashkimit Evropian Maqedonia e Veriut mund të përfitojë shumë duke marrë përvojat e vendit fqinj në zhvillimin e këtij sektori, për çka ka kushte ët volitshme”, thotë Zeqiri.

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev, në kuadër të forumit të biznesmenëve grekë dhe atyre maqedonas, ka theksuar se “volumi i këmbimit tregtar në vitin 2018 është rritur për 20.7 për qind, në krahasim me vitin 2017”, duke nënvizuar se Greqia është investitori i tretë direkt në ne vend me gjithsej 474 milionë euro investime nga viti 1997 deri në vitin 2017, që paraqet 10,1 për qind të vlerës së përgjithshme të investimet e huaja të drejtpërdrejta në shtet. Investimet greke, sipas Zaev, përfshijë sektorin bankar, telekomunikimet, sektorin energjetik, ndërtimtarisë, sektorin e prodhimeve ushqimore, e shumë sektorë të tjerë.

Ndërkaq, kryeministri grek, Alexis Tsipras tha se theksi i bashkëpunimit mes dy vendeve, duhet vënë në shfrytëzimin e mjeteve të Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, si dhe mjeteve të Bankës Botërore, me qëllim të rritjes së investimeve në vendet e Ballkanit Perëndimor.

Newsletter

Gjithçka që duhet të dini për temën më të diskutuar të javës jua sjellim të enjteve në tre minuta. Regjistrohuni për t'u informuar të parët!

XS
SM
MD
LG