Ndërlidhjet

Denoncimi i ambasadorit amerikan, dorëhiqet KSHZ-ja


Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve në Maqedoni, fotografi nga arkivi

Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve në Maqedoni ka mbetur thuajse pa gjysmën e anëtarëve për shkak të dorëheqjes së gjashtë prej tyre, përfshirë edhe kryetarin Aleksandar Çiçakovski, për shkak të skandalit me ndarjen e pagave shtesë për veten e tyre në një seancë të mbajtur larg syve të opinionit, e që ishte denoncuar nga ambasadori amerikan në Shkup, Jess Baily.

Dorëheqja e fundit është ajo e Subhi Jakupit, nga radhët e BDI-së dhe anëtarit të pavarur Rexhep Prekopuca, ndërkohë që ende nuk dihet nëse dorëheqje do të japin edhe tre anëtarët e tjerë, dy nga VMRO-ja dhe një nga Lëvizja Besa.

Rasti me ndarjen e nëntë pagave shtesë në vlerë prej një mijë euro për secilën prej tyre, në veçanti mënyra që kjo të bëhet në mbledhje të mbyllur, ka nxitur reagime të shumta në opinion duke çuar edhe në dorëheqjet, pavarësisht se anëtarët thonë se veprimi i tyre është ligjor dhe se nuk bëhet fjalë për vjedhje apo korrupsion.

Ndryshe, dorëheqjet e anëtarëve të KSHZ-së janë të parat për korrupsion, pasi deri më tani nuk ka ndodhur që ndonjë zyrtarë të marrë përgjegjësinë pavarësisht denoncimeve të ndryshme që janë bërë nga faktorë të ndryshëm.

Arif Musa, ish-anëtar i Komisionit Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit thotë se përgjegjësi duhet të ketë në çdo kohë dhe kurdo qoftë që të bëhet denoncimi, e jo të pritet që dorëheqjet të vijnë pas denoncimit të ndonjë diplomati të huaj, siç ishte rasti me ambasadorin amerikan.

“Kur ka korrupsion, kur ka shkelje të detyrës zyrtare pa marrë parasysh se nga kush denoncohet, qofshin ata qytetarët, gazetarët, qoftë nga opozita lokale apo qendrore, pra kur shihet se ka shkelje duhet të ketë reflektim në ndjenjën e përgjegjësisë, qofshin ata persona të zgjedhur apo emëruar. Vetëm kështu ne mund të kemi institucione kredibile, për të avancuar pozitën tone në shoqëri”, thotë Musa.

Profesori Temelko Ristevski, njohës i së drejtës kushtetuese dhe profesor i administratës publike në Universitetin FON, thotë se përgjegjësia e institucioneve duhet të jetë e lartë, pasi punonjësit e tyre duhet të jenë në shërbim të qytetarëve dhe jo për pasurimin e tyre.

Sipas tij, rasti në fjalë edhe një herë ka ngritur nevojën e pasjes së një sistemi të fuqishëm të ndjekjes, por edhe të përgjegjësisë për çdo shkelës të ligjit.

“Ata janë në shërbim të qytetarëve dhe nuk duhet të shfrytëzojnë funksionin e tyre në vjedhjen e qytetarëve. Atje ku janë konstatuar keqpërdorime të pozitës zyrtare, organet e ndjekjes duhet të veprojnë, para se gjithash nga prokuroria dhe të sanksionojë çdo shkelës të ligjit. Në njërën anë kemi qytetarë të varfër dhe institucione që nuk kanë para për të shlyer detyrimet ndaj qytetarëve, dhe në anën tjetër funksionarë që nuk mbajnë asnjë llogari për shpenzimin e parave të taksapaguesve”, thotë Ristevski.

Enti i revizionit shtetëror gjatë hetimeve të kryera nëpër institucione ka konstatuar parregullsi të shumta. Por, por deri më tani nuk është ndërmarrë asnjë masë e përgjegjësisë, qoftë nga Prokuroria Publike apo Komisioni Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit. Ky institucion shtetëror nuk ka mbajtur asnjë seancë për të proceduar rastet e denoncuara, por në një moment kishte dalë në mbrojtje të ish-kryeministrit, Nikolla Gruevski lidhur me fletën anketuese të pasurisë së tij.

Sipas ekspertëve, përgjegjësi duhet të mbajë edhe Kuvendi në rastin e trupave apo anëtarëve të institucioneve që emëron, siç është rasti me anëtarët e Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve.

XS
SM
MD
LG